Guy Crets
In Belgium, Guy regularly presents workshops for SAI (similar to NGI in the Netherlands).
Web Application Programming Interfaces (API’s) zijn dé basis voor het programmeerbare web, ze ontsluiten de functionaliteit van moderne toepassingen. Door de enorme groei van onder andere single page web apps en mobiele toepassingen is er een vaste groei in het aantal en de variëteit van deze (web) API’s. Dergelijke API’s ontvangen dan ook een enorme hoeveelheid aanroepen waarbij grote verzamelingen gegevens worden uitgewisseld.
Deze API’s vormen gebruiksklare bouwstenen voor nieuwe toepassingen; ze zorgen ervoor dat bedrijven zich veel sneller kunnen aanpassen aan veranderingen in de markt. Ze zijn de verdere evolutie van Web Services en SOA en worden dikwijls op innovatieve manieren ingezet.
API Management gaat enerzijds over het promoten van API’s en anderzijds over het actief ondersteunen van ontwikkelaars bij het gebruik ervan. Tegelijkertijd gaat API Management over het gecontroleerd en centraal beveiligd ontsluiten van dergelijke API’s. Daarom is API Management het best te omschrijven als de etalage en de voordeur van de moderne organisatie die haar IT systemen op een dynamische wijze wilt openstellen naar partners of volledig publiek wilt maken. Bij API Management wordt tevens een schat aan informatie verzameld over app-ontwikkelaars en
–gebruikers om zo API’s als product te blijven verbeteren.
Dit seminar gaat niet over het ontwikkelen of programmeren van API-toepassingen, maar juist over het ontwerp van API’s en voornamelijk over het ter beschikking stellen ervan. Alle relevante onderdelen van API Management worden op een toegankelijke manier besproken.
In het eerste deel gaan we in op wat API’s zijn. Welke trends en ontwikkelingen spelen er? We maken de link met onderwerpen als API Management, citizen integration, mobiele toepassingen, microservices en governance.
Vervolgens duiken we onmiddellijk in het hart van het onderwerp: API Management en API Management-oplossingen. De bouwstenen van een API Management-oplossing worden uitgebreid behandeld. Bovendien wordt het doel en de werking van een API portaal uitgebreid toegelicht. Dit geeft tevens een goed inzicht in de verschillende mogelijkheden die API Management biedt, zoals monetization.
Daarna verdiepen we ons in de diverse technologieën en standaarden die de basis vormen voor API’s: REST API’s, API description languages en query API’s als OData. Daarnaast wordt zowel de relatie tussen API’s en hypermedia als streaming API’s besproken.
Bij het ontwerpen van API’s is er een sterke focus op de afnemers, oftewel de ontwikkelaars zelf. Daarom worden deelnemers bekend gemaakt met diverse aspecten hiervan. Denk hierbij aan de naamgeving, dataformaten, statuscode en foutafhandeling, paginering, caching en versiebeheer.
In het volgende deel wordt het aanbod van API-platformen besproken. Er is een hevige concurrentie in de markt voor API Management-platformen, waar zowel bestaande als nieuwe spelers geavanceerde oplossingen aanbieden. Daarbij varieert de aanpak van cloud en on-premise tot hybride, van gecentraliseerd tot gedistribueerd en van SaaS tot een klassiek licentiemodel. We gaan diep in op de bouwstenen en de interne architectuur van dergelijke API Management-oplossingen en delen up-to-date informatie over de diverse spelers. Ook wordt tijd gereserveerd om onze praktijkervaringen te delen, onder andere met de oplossingen van IBM en Axway.
Ter afsluiting wordt uitgebreid ingegaan op de beveiliging van API’s. CORS & throttling, maar vooral ook de OAuth2 standaard worden uitgebreid behandeld. Daarnaast zullen we de opstap naar OpenID connect bespreken.
Op dit seminar met Bert Meuris en Guy Crets krijgt u antwoord op de volgende vraagstukken:
API Management en API Management-oplossingen zijn voor veel organisaties de volgende stap in de evolutie van hun IT-platformen. Goede kennis van API Management is daarom zeer relevant voor iedereen die betrokken is bij het ontsluiten van moderne toepassingen: van applicatie- & softwarearchitecten, functionele en technische analisten tot uiteraard de applicatieontwikkelaars zelf. Maar het onderwerp is ook van groot belang voor IT-functionarissen in de rol van (applicatie)beheer en beveiliging tot “citizen integrators”.
The seminars and workshops that we offer as In-house will take place right at your office. Well in advance we will discuss the room requirements, especially in the case of workshops. If your organisation has widely dispersed offices we can also decide to run the workshop in a venue of your choice that is centrally located.
Practically all of our seminars and workshops can be offered as an In-house course for your company exclusively. We can tailor with extra focus on specific topics that apply to your organization. Also available in online format or in face-to-face format with live video stream.